Wil je een aanvullende verzekering afsluiten? Naast de verplichte basisverzekering kun je vrijwillig een aanvullende verzekering afsluiten. Je bent dus niet verplicht om je aanvullend te verzekeren.
Voor tandartskosten kun je daarnaast kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering. Als je kiest voor een Gemeentepolis heb je naast de basisverzekering altijd een aanvullende verzekering en vaak ook een tandartsverzekering.
De aanvullende verzekering biedt extra dekking voor zorg die niet in de basisverzekering zit. Je kunt denken aan bijvoorbeeld:
Een zorgverzekeraar moet je accepteren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering geldt dat niet. Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen welke dekking ze aanbieden en welke voorwaarden ze daarvoor stellen. Als je wilt meedoen aan een collectieve zorgverzekering (zoals de Gemeentepolis) moet je soms wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, voordat je de verzekering kunt afsluiten.
Let op: ben je ouder of chronisch ziek? Een zorgverzekeraar kan een hogere premie vragen voor een aanvullende verzekering. Dit geldt niet als je een Gemeentepolis hebt.
Zorgverzekeraars zullen je voor de meeste aanvullende verzekeringen accepteren. Voor sommige pakketten geldt medische acceptatie. Vaak stelt de zorgverzekeraar je dan enkele vragen om in te schatten hoeveel zorgkosten je maakt. Het gaat dan meestal om uitgebreide pakketten.
Sluit je een aanvullende zorgverzekering af? Houd er rekening mee dat je niet automatisch alle kosten vergoed krijgt. In de meeste gevallen vergoedt de verzekeraar een maximaal aantal behandelingen of een maximaal bedrag per behandeling. Heb je meer zorg nodig? Dan moet je de kosten daarvoor zelf betalen.
Let op: sluit je een aanvullende tandartsverzekering af? Soms sluiten verzekeraars sommige behandelcodes uit. Het gaat bijvoorbeeld om codes voor kronen en techniekkosten.
Soms stelt de zorgverzekeraar aanvullende voorwaarden. Het gaat bijvoorbeeld om een wachttijd en toestemming voor een behandeling:
Je kunt de aanvullende verzekering afsluiten als uitbreiding op de basisverzekering. Dat kan bij dezelfde verzekeraar. Je kunt er ook voor kiezen om de aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten dan de basisverzekering. Bij een collectieve zorgverzekering zoals de Gemeentepolis kan dit niet, je sluit de basisverzekering en de aanvullende verzekering dan altijd bij dezelfde zorgverzekeraar.
Let op: sommige verzekeraars accepteren je alleen voor de aanvullende verzekering als je er ook de basisverzekering afsluit. Soms vragen ze om een aanvullende gezondheidsverklaring.
Je mag een losse aanvullende verzekering afsluiten, bij een andere verzekeraar dan waar je de basisverzekering hebt. Vraag bij twijfel bij de verzekeraar na of je dit daar kunt doen.
Wil je de aanvullende zorgverzekering opzeggen? De verzekering is standaard een jaar geldig. Zolang je de premies op tijd betaalt mag de verzekeraar de verzekering niet zomaar opzeggen.
Wil je zelf de aanvullende verzekering opzeggen? Doe dat uiterlijk op 31 december van het jaar. Zeg op met een brief naar de verzekeraar of met een e-mail. Vraag de verzekeraar om een bevestiging van de ontvangst. Als je aan het eind van het jaar overstapt naar een andere zorgverzekeraar regelt de nieuwe zorgverzekeraar vaak dat je oude zorgverzekering wordt opgezegd. Dit heet overstapservice, hierdoor hoef je de verzekering meestal niet zelf op te zeggen.