Menu

Bijstand

Een bijstandsuitkering aanvragen? De bijstand is er voor iedereen die tijdelijk geen werk heeft en te weinig geld heeft om van te leven. Als je geen recht hebt op een andere uitkering, zoals WW, kun je bijstand aanvragen. Je kunt de uitkering aanvragen bij de gemeente waarin je woont.

Tip: ben je voor 1965 geboren? Je hebt misschien recht op een IOAW-uitkering. Het is een uitkering voor oudere werklozen. Je komt in aanmerking als je na je 50e werkloos bent geworden. Na een WA- of WGA-uitkering kun je misschien gebruik maken van een IOAW-uitkering. Het is een aanvulling op jouw (gezins)inkomen tot bijstandsniveau.

BS&F 56

Uitkering aanvragen: hoe werkt dat?

Voordat je een uitkering kunt aanvraag moet je staan ingeschreven als werkzoekende. Je kunt je daarvoor inschrijven bij het UWV. Afhankelijk van de gemeente waar je woont kun je de bijstand aanvragen bij jouw gemeente of via Werk.nl. We zetten de twee mogelijkheden voor je onder elkaar:

  • Aanvragen via de gemeente
    Wil je de bijstand aanvragen via de gemeente? Je schrijft je eerst in als werkzoekende. Daarna heb je de mogelijkheid om een uitkering aan te vragen. De gemeente beoordeelt jouw aanvraag.
  • Aanvragen via Werk.nl
    Je kunt je via Werk.nl inschrijven om een bijstandsuitkering aan te vragen. Je bent op die manier ook automatisch ingeschreven als werkzoekende.

    Let op: het aanvragen via Werk.nl duurt ongeveer 60 minuten. Je kunt tussendoor stoppen en later weer doorgaan.

Zodra je je hebt ingeschreven als werkzoekende kun je een bijstandsuitkering aanvragen. Het bewijs van inschrijving vind je in de werkmap op Werk.nl. Jouw gemeente controleert de gegevens en bepaalt of je gebruik kunt maken van de bijstand.

Let op: wil je je inschrijven via Werk.nl? Je doet dat met je DigiD. Heb je nog geen DigiD? Je kunt die aanvragen op www.digid.nl.

Gegevens voor de aanvraag

Benieuwd welke gegevens je nodig hebt om bijstand aan te vragen? We zetten het voor je op een rij:

Let op: je hebt de gegevens nodig van jezelf, van jouw eventuele partner en andere huisgenoten, zoals ouders kinderen boven de 21.

  • Jouw burgerservicenummer (BSN)
    Je hebt in ieder geval jouw BSN-nummer nodig. Daarmee kun je bij de gemeente en op Werk.nl aantonen wie je bent.
  • Je DigiD-inloggegevens
    Wil je online bijstand aanvragen? Je gebruikt daarvoor de inloggegevens van jouw DigiD. Tip: heb je nog geen DigiD? Je kunt die aanvragen via digid.nl.
  • Gegevens over jou:
    • Inkomen
      Verzamel gegevens over het loon dat je ontvangt, een eventuele belastingteruggave en bijvoorbeeld alimentatie. Je moet op die manier duidelijk maken wat jouw inkomen is.
    • Eventuele uitkering
      Ontvang je een uitkering? Verzamel brieven die je daarover hebt ontvangen, omdat daar de informatie op staat die je nodig hebt.
    • Woonsituatie
      Heb je een huurhuis of een koophuis? Verzamel gegevens over de hoogte van de huur of de hypotheek. Gebruik het huurcontract of de hypotheekovereenkomst.
    • Laatste werkgever
      Wat is of was je laatste werkgever? Werkte je voor een uitzendbureau? Geef aan vanaf welke datum tot aan welke einddatum je daar werkte.
    • Medebewoners
      Heb je medebewoners bij jou thuis? Geef hun BSN-nummer op, net als de geboortedatum.
    • Inkomen van je eventuele partner
      Heb je een partner? Geef het inkomen van jouw eventuele partner op.
    • Bewijs van inschrijving bij UWV van je eventuele partner
      Staat jouw eventuele partner ingeschreven bij het UWV? Verzamel de gegevens van de inschrijving.
    • Je vermogen
      Heb je spaargeld of waardevolle bezittingen? Verzamel daarnaast gegevens van eventuele schulden en het saldo op je bankrekeningen.
      Tip: wil je een IOAW-uitkering aanvragen? Je hoeft alleen de gegevens van jouw bankrekeningen te delen.

Huisgenoten of een partner

Wil je een uitkering aanvragen voor de bijstand en heb je huisgenoten of een partner waarmee je samenwoont? Houd er rekening mee dat dit invloed kan hebben op de hoogte van de uitkering. Als je een partner of echtgenoot hebt vraag je altijd samen bijstand aan. Jullie moeten allebei de gegevens invullen tijdens de aanvraag.

Heb je een partner, ouders of kinderen boven de 21 jaar bij je in huis wonen? Je deelt de woonkosten met die huisgenoten. Je krijgt minder bijstand. Dat komt door de kostendelersnorm. Het betekent dat jullie samen de kosten betalen. Je kunt daardoor geen volledige uitkering aanvragen.

Voorwaarden voor de bijstand

Wil je zeker weten dat je aan de voorwaarden voldoet voor bijstand? We zetten de belangrijkste voorwaarden op een rij om de uitkering aan te vragen:

  • Recht op een andere uitkering
    Heb je recht op een andere uitkering, zoals WW? Pas als je daar geen recht op hebt kun je een uitkering voor bijstand aanvragen. Tip: kom je met de andere uitkering niet aan een inkomen op bijstandsniveau? Dan kun je toch bijstand aanvragen bij jouw gemeente.
  • Zelf werk of een opleiding zoeken
    Heb je bijstand of een IOAW-uitkering aangevraagd? Je moet eerst zelf 28 dagen zoeken naar werk of een opleiding. Dit heet de zoekperiode of inspanningsperiode. De periode geldt voor iedereen tot 27 jaar. Ben je ouder dan 27 jaar? De gemeente bepaalt of de zoekperiode voor jou geldt. De zoekperiode gaat in op de dag dat je de bijstand aanvraagt. Bewaar jouw sollicitaties en bijvoorbeeld inschrijvingen bij uitzendbureaus.

Meer weten over de ondersteuning van inkomen of over jouw inkomen en sparen? Lees het in onze Gezondverzekerd.nl Bieb.

Ook interessant voor jou