Menu

Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen: kom ik in aanmerking?

Bijstand voor zelfstandigen aanvragen? Als je als zelfstandig ondernemer financiële steun nodig hebt kun je een Bbz uitkering aanvragen Dat doe je bij de gemeente, waar je gebruik maakt van de Bijstand voor zelfstandigen.

BS&F 56

Let op: de Bbz uitkering is tijdelijk aangepast, voor de gevolgen van de coronacrisis. Je kunt misschien gebruik maken van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO).

De Bbz uitkering is er voor ZZP’ers en andere zelfstandig ondernemers die in de financiële problemen komen. En wil je een bedrijf starten terwijl je nu nog een uitkering hebt? Ook dan kun je misschien gebruik maken van deze uitkering door de gemeente.

De bijstand voor zelfstandigen is een aanvulling op jouw inkomen tot bijstandsniveau. Of het is een lening voor bedrijfskapitaal, als je tijdelijk meer geld nodig hebt voor jouw bedrijf. Het verschilt per gemeente welke precieze voorwaarden er gelden.

Kan ik een Bbz uitkering aanvragen?

Wil je een Bbz uitkering aanvragen en ben je benieuwd voor wie die bedoeld is? We zetten de mogelijkheden voor je op een rij:

 • Tijdelijk in financiële problemen
  Heb je tijdelijk geen inkomen uit jouw bedrijf? Je kunt de Bbz uitkering aanvragen als je tijdelijk financiële problemen hebt, waardoor jouw inkomen onder bijstandsniveau ligt of daar op uit dreigt te komen.
 • Bedrijf starten vanuit een uitkering
  Ontvang je een bijstandsuitkering, werkloosheidsuitkering of een arbeidsongeschiktheidsuitkering en wil je een bedrijf starten? Je kunt de Bbz uitkering aanvragen.
 • Ouder dan 55 jaar met een niet-levensvatbaar bedrijf
  Ben je geboren voor 1960 en heb je een niet-levensvatbaar bedrijf? Je kunt bij jouw gemeente een Bbz uitkering aanvragen.
 • Stoppen met je bedrijf
  Moet je stoppen met jouw bedrijf en heb je daardoor geen inkomen meer? Je kunt een Bbz uitkering aanvragen bij jouw gemeente.

Bbz uitkering aanvragen: bijstand voor zelfstandigen

Benieuwd hoe je de Bbz uitkering kunt aanvragen? De bijstand voor zelfstandigen en ZZP’ers kun je aanvragen bij de Sociale Dienst in de gemeente waar je woont. De gemeente controleert of je voldoet aan de voorwaarden en kan je meer vertellen over de mogelijkheden.

Meer weten over ondernemen en ZZP’ers of over jouw inkomen en sparen? Lees het in onze Gezondverzekerd Bieb.

 

Ook interessant voor jou