Menu

Bijzondere bijstand aanvragen: hoe werkt dat?

Bijzondere bijstand aanvragen? Je hebt misschien recht op extra geld, voor belangrijke en bijzondere uitgaven. Die hulp is er voor mensen met een laag inkomen. Je krijgt hulp voor kosten die je zelf niet kunt betalen.

BS&F 20

Benieuwd of je bijzondere bijstand kunt krijgen? Dit hangt van een aantal voorwaarden af. De gemeente bekijkt bijvoorbeeld je inkomen en bezittingen. Heb je een eigen huis, een auto of spaargeld? Dat kunnen redenen zijn om je de bijstand niet aan te bieden. Als je inkomen en vermogen laag zijn kom je misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand. We zetten de informatie duidelijk voor je op een rij.

Voorwaarden voor bijzondere bijstand

Benieuwd aan welke voorwaarden je moet voldoen? We zetten ze voor je op een rij:

  • Wonen in een Nederlandse gemeente
    Je moet wonen in een Nederlandse gemeente. Het is de gemeente die je de bijzondere bijstand kan verlenen. De aanvraag doe je in de gemeente waar je woont.
  • Minimaal 18 jaar oud
    Om de bijstand aan te vragen ben je minimaal 18 jaar. De hulp is er alleen voor volwassenen.
  • Paspoort of geldige verblijfsvergunning
    Je hebt een Nederlands paspoort of een geldige verblijfsvergunning. Heb je die niet? Dan kun je de bijzondere bijstand niet aanvragen.
  • Laag inkomen
    Je hebt een laag inkomen. De gemeente bekijkt welk bedrag je per maand overhoudt, na het aflossen van eventuele schulden als je in de schuldsanering zit.
  • Geen of weinig bezittingen
    Je hebt geen of weinig bezittingen. Hierbij kun je denken aan een eigen huis, aan een auto of aan spaargeld.
  • Bijzondere kosten
    Je vraagt de bijstand aan voor bijzondere kosten. Dat zijn kosten die je normaal niet maakt, maar waar je nu ineens mee te maken krijgt.
  • Alles geprobeerd
    De bijzondere bijstand vraag je aan als je al van alles hebt geprobeerd. Als het om zorgkosten gaat moet je bijvoorbeeld laten zien dat jouw zorgverzekering de kosten niet betaalt.
  • Geen eigen geld
    Je hebt geen eigen geld om de kosten te betalen. Je hebt niet genoeg spaargeld. Ook kun je de kosten niet in termijnen betalen of later betalen.
  • Kosten in Nederland
    De kosten maak je in Nederland in plaats van in het buitenland.

Tip: wil je bijzondere bijstand aanvragen? Vraag de bijstand aan, vóórdat je de kosten maakt. Het is niet altijd mogelijk om de kosten later alsnog te vergoeden. Je moet soms vooraf aantonen hoeveel geld je nodig hebt. Pas na goedkeuring door de gemeente kun je de kosten maken.

Om welke kosten gaat het?

Wil je weten welke kosten de gemeente voor je kan betalen? We zetten een paar voorbeelden voor je op een rij:

  • Beschermingsbewindvoering
    Moet je gebruik maken van een bewindvoerder? De kosten daarvoor kun je door de gemeente laten betalen.
  • Eigen bijdrage rechtsbijstand
    Moet je kosten maken voor een advocaat of jurist? De eigen bijdrage kun je door de gemeente laten betalen.
  • Verhuiskosten en kosten voor de inrichting
    Maak je kosten voor een verhuizing en de inrichting van je nieuwe huis? Als het gaat om een noodzakelijke verhuizing kun je daarvoor bijzondere bijstand aanvragen.
  • Doorbetaling van vaste lasten
    Verhuis je tijdelijk naar een inrichting of andere plek? Je moet jouw vaste lasten thuis gewoon blijven betalen. De gemeente kan je daarbij helpen.
  • Overblijven op school
    Moeten kinderen verplicht overblijven of hebben ze een continurooster? De kosten voor overblijven kun je door de gemeente laten betalen.
  • Bijzondere reiskosten
    Maak je bijzondere reiskosten? Je kunt daarvoor bijzondere bijstand aanvragen.

Wil je weten welke kosten niet in aanmerking komen? Je kunt geen bijzondere bijstand aanvragen voor bijvoorbeeld het eigen risico van de zorgverzekering. En vraag je een legitimatiebewijs aan? Ook die kosten moet je zelf betalen.

Boetes, schulden en vaste lasten voor thuis moet je altijd zelf betalen. De gemeente kan je daar niet bij helpen. Je kunt er geen bijzondere bijstand voor aanvragen.

Zo werkt het: aanvragen op 3 manieren

Wil je bijzondere bijstand aanvragen? Dat kan op 3 manieren:

  1. Ga naar de gemeente
    Zeker weten dat je alles goed invult? Ga naar het gemeentehuis in jouw gemeente. Geef daar aan dat je bijzondere bijstand wilt aanvragen. Je kunt het formulier daar invullen en meteen afgeven. Een medewerker kan je daar zelfs bij helpen als het zelf niet lukt.
  2. Bel de gemeente op
    Geen tijd om naar de gemeente te gaan? Bel de gemeente op en vraag om een formulier. Geef aan dat je bijzondere bijstand wilt aanvragen. De gemeente stuurt je het formulier toe. Vul het formulier in en stuur het terug naar de gemeente. Of ga daar langs om het formulier in te leveren.
  3. Regel het online
    Bij steeds meer gemeenten kun je het formulier downloaden. Zoek op de website van de gemeente. Vul het formulier in en stuur het terug naar de gemeente. Of ga daar langs om het formulier in te leveren.

Tip: lukt het niet om het formulier in te vullen? Bel de gemeente op. Medewerkers kunnen je helpen. Ze leggen je graag uit wat er bedoeld wordt met de vragen op het formulier.

Antwoord op jouw aanvraag

Heb je het formulier ingevuld en opgestuurd of naar de gemeente gebracht? Houd er rekening mee dat de gemeente even de tijd nodig heeft om ernaar te kijken. Het kan zo’n 8 weken duren voordat je reactie krijgt.

Tip: zegt de gemeente je niet te kunnen helpen? Als je geen bijzondere bijstand ontvangt kun je in beroep. Het is belangrijk om op tijd bezwaar te maken. Doe dat binnen 6 weken nadat je de afwijzing hebt ontvangen. De gemeente kan je uitleggen hoe je bezwaar kunt maken. 

Keurt de gemeente je aanvraag goed? De gemeente zal je uitleggen wat er gaat gebeuren. Je krijgt hulp bij de kosten die je moet betalen. De gemeente betaalt met je mee.

Ook interessant voor jou