Menu

Inkomensvoorziening Ouderen (AIO): kan ik die aanvragen?

De aanvullende inkomensvoorziening ouderen is een aanvulling op de AOW. Je kunt de aanvulling aanvragen als je in Nederland woont en geen volledige AOW ontvangt. De aanvulling vult jouw inkomen aan tot het sociaal minimum. Dit is het bedrag dat je minimaal nodig hebt om van te kunnen leven.

De afkorting voor de aanvullende inkomensvoorziening ouderen is AIO. Het bedrag dat je kunt ontvangen hangt af van jouw situatie. Daarnaast is het belangrijk om aan te geven of je andere inkomsten hebt. Het kan gaan om een AOW-uitkering, loon of een andere uitkering.

BS&F 07

Wat is de inkomensvoorziening ouderen?

Benieuwd naar de AIO en wil je graag weten wat dit is? De aanvullende inkomensvoorziening ouderen er is voor iedereen in Nederland die geen volledige AOW ontvangt. Ontvang je geen volledige AOW-uitkering en heb je geen of weinig inkomsten of vermogen? Dan kom je in aanmerking voor deze ondersteuning van inkomen.

Tip: benieuwd naar de inkomsten en het vermogen die meetellen? Je kunt denken aan loon, een andere uitkering of inkomsten uit een onderneming. Met vermogen wordt spaargeld bedoeld, net als een eigen huis of andere tegoeden.

Heb je een partner en willen jullie samen gebruik maken van de aanvulling? Jullie krijgen allebei de helft van de AIO-aanvulling. Het is niet mogelijk om die twee keer aan te vragen en twee keer te ontvangen. De aanvulling is er voor jullie samen. Om ervoor te zorgen dat jullie samen genoeg hebben om van te leven. Je kunt met de AIO-aanvulling in totaal nooit meer ontvangen dan het sociaal minimum.

Voorwaarden: krijg ik een aanvulling?

Benieuwd of je aan de voorwaarden voldoet voor een aanvullende inkomensvoorziening ouderen? We zetten de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij:

 • AOW-leeftijd
  Je moet de AOW-leeftijd hebben om voor deze ondersteuning van inkomen in aanmerking te komen. Heb je de AOW-leeftijd nog niet? Dan kun geen AIO aanvragen.
 • In Nederland
  Je moet in Nederland wonen om de aanvulling te ontvangen. Woon je in het buitenland en krijg je (daarom) geen (volledige) AOW? Je kunt geen gebruik maken van de AIO.
 • Geen volledige AOW
  De AIO is er alleen voor aanvragers die geen of geen volledige AOW ontvangen. Krijg je een volledige AOW-uitkering? Dan kun je de aanvulling niet aanvragen.
 • Weinig of geen andere inkomsten
  Heb je andere inkomsten, bijvoorbeeld uit loon of een eigen bedrijf? Je kunt geen aanvullende inkomensvoorziening ouderen aanvragen.
 • Niet te veel vermogen
  De AIO is er alleen voor aanvragers die niet te veel vermogen hebben. Je kunt denken aan een eigen huis, spaargeld of bijvoorbeeld beleggingen.

Krijg je zelf wél een volledige AOW, maar jouw partner niet? Je kunt een AIO-aanvulling aanvragen als jouw partner nog geen AOW krijgt. Of als jij en jouw partner naast de AOW weinig of geen andere inkomsten hebben. En als jullie samen niet te veel vermogen hebben natuurlijk.

Bedragen van de aanvullende inkomensvoorziening ouderen

Benieuwd naar de bedragen van de AIO? De aanvullende inkomensvoorziening ouderen houdt rekening met jouw situatie. Hoeveel aanvulling je krijgt hangt af van of je alleen of samenwoont. En van een aantal andere belangrijke eigenschappen.

Maximum netto bedragen per maand
Uw situatie Bedrag Vakantiegeld Totaal
U woont alleen € 1.125,05 € 59,21 € 1.184,26
U woont met uw partner € 1.526,54 € 80,34 € 1.606,88
U heeft een partner die zelf geen AIO-aanvulling heeft € 763,27 € 40,17 € 803,44
U heeft geen partner en u verblijft in een verpleeghuis € 349,91 € 18,42 € 368,33
Uw partner verblijft in een verpleeghuis € 349,91 € 18,42 € 368,33
U en uw partner verblijven in een verpleeghuis € 565,81 € 29,78 € 595,59

Bron: SVB.nl

Tip: heb je een partner? Houd er rekening mee dat het genoemde bedrag voor jullie samen is.

Het bedrag van de AIO ontvang je samen met de AOW. Houd er rekening mee dat je hierover loonheffing en een bijdrage Zvw betaalt. Bovendien ontvang je in mei vakantiegeld, samen met het vakantiegeld van de AOW.

AIO-check: aanvulling op de AOW

Benieuwd of je een aanvullende inkomensvoorziening ouderen kunt aanvragen? De Sociale Verzekeringsbank heeft een handige tool ontwikkeld. Je kunt online jouw geboortedatum invullen en een paar vragen beantwoorden. Je ontdekt op die manier of je in aanmerking komt voor de AIO (https://www.svb.nl/nl/aio/doe-de-aio-check).

Meer weten over de ondersteuning van inkomen of over jouw inkomen en sparen? Lees het in onze Gezondverzekerd.nl Bieb.

Ook interessant voor jou