Menu

Medische acceptatie: wat is dat?

Problemen met de medische acceptatie of wil je precies weten wat dat is? Zorgverzekeraars moeten je accepteren als je daar de basis zorgverzekering aanvraagt. Let op: je moet uiteraard wel aan de voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld dat je in Nederland woont of werkt.

Verzekeraars mogen je niet weigeren vanwege je geslacht, leeftijd of gezondheid. Ze hebben een acceptatieplicht. Dat betekent dat ze je moeten accepteren, voor de basisverzekering.

BS&F 139

Let op: wil je ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten? Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om je daarvoor (ook) te accepteren. Ze kunnen gebruik maken van een medische acceptatie.

Wat is medische acceptatie?

Medische acceptatie biedt zorgverzekeraars de mogelijkheid om jouw zorgkosten in te schatten. Ze kijken goed naar de zorgkosten die je nu maakt, die je hebt gemaakt en die je in de toekomst zal gaan maken.

Denkt de zorgverzekeraar dat je hoge kosten zal maken? Als ze je een te hoog risico vinden kan de verzekeraar besluiten om je niet te accepteren.

Tip: steeds minder verzekeraars gebruiken medische acceptatie. Ze gebruiken het vooral voor (uitgebreide) aanvullende verzekeringen, bijvoorbeeld voor fysiotherapie, medicijnen en orthodontie. Daarnaast komt het voor bij tandartsverzekeringen, bij rekeningen van €1.000 of meer.

Wil de verzekeraar gebruik maken van medische acceptatie? Je krijgt dan een aantal vragen over jouw situatie. Soms vraagt de verzekeraar naar een verklaring van je fysiotherapeut, tandarts of een andere zorgverlener.

Wat als ik niet word geaccepteerd?

Aan het eind van ieder kalenderjaar kun je overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Krijg je daarvoor te maken met medische acceptatie? En wil de nieuwe verzekeraar je niet accepteren? De verzekeraar zal je een ander pakket aanbieden, vaak met minder verzekerde zorg.

Je hoeft het aanbod van de zorgverzekeraar niet te accepteren. En je kunt vaak gewoon terug naar je oude verzekeraar. Of een andere zorgverzekering uitzoeken, waar de verzekeraar je wel accepteert.

Let op: je moet ieder jaar op uiterlijk 31 januari een nieuwe zorgverzekering hebben. Voorkom dat je te laat bent, omdat je anders onverzekerd bent. Je oude zorgverzekering kun je tot en met 31 december van het jaar ervoor opzeggen.

Chronisch ziek: wat nu!?

Ben je chronisch ziek en wil je een andere zorgverzekering afsluiten? Je kunt gewoon overstappen. Zorgverzekeraars moeten je accepteren voor de basisverzekering, ook als je een chronische ziekte hebt.

Wil je ook een aanvullende zorgverzekering? De zorgverzekeraar kan daarvoor medische acceptatie gebruiken. Toch gebeurt dit alleen bij hoge vergoedingen voor bijvoorbeeld medicijnen of fysiotherapie.

Tip: zeker weten dat je niet te maken krijgt met medische acceptatie? Vraag de zorgverzekeraar vooraf of ze je direct zullen accepteren. Of dat ze je een aantal vragen zullen stellen en eventueel vragen om een medische verklaring.

Ook interessant voor jou