Menu

Zorgverzekering voor minima: ontdek de Gemeentepolis

Zorgverzekering voor minima nodig? Of benieuwd of je daar gebruik van kunt maken? Het is een speciale collectieve zorgverzekering: de Gemeentepolis. Met hulp van de gemeente, speciaal voor iedereen met een laag inkomen. En voor mensen met een chronische ziekte of een beperking.

BS&F 50

Bij Gezondverzekerd.nl maken we afspraken met zoveel mogelijk gemeenten. Bijna elke gemeente biedt een Gemeentepolis aan. Ze betalen mee aan de premie en helpen de dekking samen te stellen. Zodat je kunt rekenen op goede zorg, met vaak een lager eigen risico en voor een voordelige premie.

Wat is een Gemeentepolis?

De Gemeentepolis combineert drie voordelen:

 • Gemeente betaalt mee aan de premie
  De gemeente betaalt mee aan de premie. Dat betekent dat jij minder hoeft te betalen aan de zorgverzekeraar. Het is een zorgverzekering voor minima, die je ook met een laag inkomen goed kunt betalen.
 • In veel gemeenten €0 eigen risico
  De gemeente bepaalt op welke manier je er precies gebruik van kunt maken. Vaak kun je een Gemeentepolis kiezen zonder eigen risico. Je betaalt dan €0 eigen risico, waardoor je daar niet ineens een hoge rekening voor krijgt.
 • Korting op de premie en hogere vergoedingen
  Je betaalt dankzij de hulp van de gemeente vaak een lagere premie, omdat je korting krijgt van de zorgverzekeraar. Aan de andere kant krijg je hogere vergoedingen. Je kunt rekenen op een goede dekking, voor de belangrijke zorg. Je bent met een zorgverzekering voor minima goed verzekerd.

De gemeente bepaalt samen met de zorgverzekeraar welke extra dekkingen je krijgt. Vaak gaat het om extra dekkingen voor onder andere fysiotherapie, tandartskosten, brillen en de eigen bijdrage huishoudelijke hulp (Wmo). In sommige gevallen krijg je korting van de zorgverzekeraar en betaalt de gemeente mee aan je premie. Hierdoor betaal je minder, voor meer zorgverzekering.

Wat kost een Gemeentepolis?

De Gemeentepolis is vaak goedkoper dan een ‘normale’ zorgverzekering met dezelfde dekking. Hoeveel je betaalt hangt af van de afspraken die de gemeente maakt met de zorgverzekeraar. Soms is sprake van een lagere premie en vaak kun je een Gemeentepolis kiezen met €0 eigen risico. Je kunt dan geen hoge rekening krijgen voor het eigen risico.

De premie verschilt per gemeente. De gemeente en zorgverzekeraar doen er altijd alles aan om je een zo laag mogelijke premie te laten betalen. Zodat je er ook met een inkomen op het sociaal minimum of net daarboven gebruik van kunt maken. Als je een Gemeentepolis hebt kun je ook zorgtoeslag aanvragen.

Zorgverzekering voor minima: kom ik in aanmerking?

Benieuwd of je gebruik kunt maken van de zorgverzekering voor minima? De Gemeentepolis is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Vaak is er ook een passend pakket bij voor chronisch zieken en mensen met een beperking. Voor de Gemeentepolis geldt een belangrijke voorwaarde:

 • Laag inkomen
  Heb je een laag inkomen? Het gaat om een inkomen op het sociaal minimum, of iets daarboven. Wat het sociaal minimum is hangt af van jouw leeftijd en situatie. Je inkomen mag meestal niet hoger zijn dan 130 procent van het minimuminkomen. Op die manier zorgen we ervoor dat het een zorgverzekering is, speciaal voor minima. Weten hoe hoog je inkomen mag zijn in jouw gemeente? Kijk op Gezondverzekerd.nl.

Ook interessant voor jou