Menu

Soorten zorgverzekeringen: natura-, restitutie-, combinatie- en budgetpolis?

Je bent in Nederland verplicht om een basisverzekering af te sluiten voor zorg. Welke soort je kiest bepaal je zelf. We zetten de 4 verschillende soorten basisverzekeringen voor je op een rij.

BS&F 126

Tip: let goed op de verschillen in premie en de zorgverleners waar verzekeraars afspraken mee maken. Dat bepaalt hoeveel premie je betaalt en waar je naartoe kunt voor zorg.

Soorten zorgverzekeringen in Nederland

De soorten zorgverzekeringen in Nederland vergelijken? We zetten de 4 verschillende soorten voor je op een rij:

 • Naturapolis
 • Restitutiepolis
 • Combinatiepolis
 • Budgetpolis

Wat is een naturapolis?

De naturapolis vergoedt zorgkosten, zonder dat je die hoeft voor te schieten. Je gaat naar een zorgverlener, die de rekening voor de behandeling meteen naar jouw verzekeraar stuurt.

Let op: ga je naar een zorgverlener waar jouw verzekeraar geen contract mee heeft? In veel gevallen betaal je dan zelf zo’n 20% van de kosten voor de behandeling. Ga je naar een zorgverlener waar jouw verzekeraar wel een contract mee heeft? Dan krijg je vaak 100% van de kosten vergoed.

 • Ziekenhuizen: bijna allemaal vergoed
 • Klinieken en fysiotherapeuten: beperkt aantal vergoed

Wat is een restitutiepolis?

Met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Je kunt voor de zorg uit de basisverzekering naar iedere zorgverlener die je wilt. Je hoeft niet bij te betalen, omdat je geen rekening hoeft te houden met contracten die de zorgverleners met de verzekeraar hebben.

Gebruik je zorg uit de aanvullende zorgverzekering? Als je naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of alternatief genezer gaat is het verstandig om wel te letten op die contracten. Sommige verzekeraars zullen de kosten voor de behandeling anders niet volledig vergoeden.

Let op: bezoek je een dure privékliniek voor zorg? Bij overdreven hoge zorgkosten kan de verzekeraar besluiten niet de hele rekening te vergoeden. Vraag vooraf toestemming om daar naartoe te gaan.

 • Ziekenhuizen: allemaal vergoed
 • Klinieken en fysiotherapeuten: allemaal vergoed, met uitzondering van sommige aanvullende zorg en bij kosten die veel hoger zijn dan gemiddeld

Wat is een combinatiepolis?

De combinatiepolis is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. Voor sommige zorgkosten heb je recht op zorg (natura) en voor andere zorgkosten heb je recht op vergoeding (restitutie). Je hebt vrije zorgkeuze, dus je kunt voor de zorg uit de basisverzekering naar iedere zorgverlener die je wilt. Bij sommige soorten zorg krijg je een vergoeding tot een maximaal tarief, dat de zorgverzekeraar bepaalt. Ga je naar een duurdere zorgverlener? Dan betaal je de extra kosten zelf.

Tip: de zorgverzekeraar maakt afspraken met (veel) zorgverleners. De behandelingen en zorg die je daar krijgt worden altijd 100% vergoed.

 • Ziekenhuizen: allemaal vergoed
 • Klinieken en fysiotherapeuten: allemaal vergoed, in sommige gevallen tot een maximaal tarief

Wat is een budgetpolis?

De budgetpolis is een naturapolis, al heeft de zorgverzekeraar afspraken gemaakt met minder zorgverleners. De polis vergoedt zorgkosten, zonder dat je dit eerst moet voorschieten. De zorgverlener stuurt de rekening namelijk direct naar jouw verzekeraar. Omdat niet met alle zorgverleners afspraken zijn gemaakt is de premie lager, maar vaak kun je bijvoorbeeld alleen medicijnen bestellen via internet en moet je flink bijbetalen als je naar een zorgverlener gaat waar je verzekeraar geen contract mee heeft. Let daarom goed op of een budgetpolis wel geschikt is voor jou.

Let op: kies je een zorgverlener die geen contract heeft met jouw verzekeraar? Je betaalt dan vaak 20% of zelfs meer van de zorgkosten zelf. Kies je een zorgverlener die wel een contract heeft? Dan vergoedt de verzekeraar 100% van de kosten.

 • Ziekenhuizen: beperkt aantal vergoed
 • Klinieken en fysiotherapeuten: beperkt aantal vergoed

Ook interessant voor jou