Menu

Regeling onverzekerden: wat is het en waarom is het belangrijk?

Van het CAK een brief gekregen dat je niet verzekerd bent voor de zorgverzekering? Je hebt te maken met de ‘regeling onverzekerden’. Het is een regeling voor iedereen in Nederland die geen zorgverzekering heeft. Die is namelijk verplicht, als je woont of werkt in Nederland. Sluit daarom een zorgverzekering af, anders krijg je een boete.

BS&F 108

Je moet een zorgverzekering hebben bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Die moet je zelf afsluiten, dat gebeurt niet automatisch. Je kunt zelf een keuze maken uit de beschikbare verzekeraars.

Tip: de verplichte Nederlandse zorgverzekering wordt ook wel de ‘basisverzekering’ genoemd.

Krijg ik een boete?

Heb je te maken met de regeling onverzekerden van het CAK? Je ontvangt een brief, waarin staat dat je een basisverzekering moet afsluiten. Je moet dat binnen 3 maanden doen, nadat je de brief hebt ontvangen.

Voorbeeld

Ontvang je op 5 maart een brief van het CAK? Je moet uiterlijk 5 juni een zorgverzekering hebben. Zorg ervoor dat je die maximaal een week eerder aanvraagt. De verzekeraar heeft even tijd nodig om je te accepteren. Je weet op die manier zeker dat je niet te laat bent.

Vraag je niet op tijd alsnog een zorgverzekering aan? Je krijgt na 3 maanden opnieuw een brief van het CAK. Daarin staat dat je nog steeds geen basisverzekering hebt afgesloten. Daarom krijg je een boete. Het gaat om een bedrag van €410,49. Die boete is wettelijk bepaald, dus daar kan het CAK niets aan veranderen.

Let op: sluit je zelfs binnen drie maanden nadat je de boete hebt gehad nog geen basisverzekering af? Je krijgt een tweede boete, die weer €410,49 bedraagt. Als je ook die niet betaalt sluit het CAK voor jou een basisverzekering af bij een zorgverzekeraar. De premie hiervoor wordt ingehouden op je inkomen. Je kunt het dus beter zelf regelen, want dan heb je zelf een keuze welke basisverzekering je wilt.

Wat kan ik doen?

Zodra je van het CAK een brief ontvangt over de regeling onverzekerden moet je in actie komen. Heb je inderdaad (nog) geen basisverzekering? Het is belangrijk om die zo snel mogelijk aan te vragen. In ieder geval binnen 3 maanden, om een boete te voorkomen.

Tip: heb je een laag inkomen, een chronische ziekte of een beperking? Je kunt gebruik maken van de Gemeentepolis. Je betaalt dan een minder hoge premie, terwijl je kunt rekenen op een goede verzekering.

Zodra je een zorgverzekering hebt zal de zorgverzekeraar dat doorgeven aan het CAK. Je hoeft je niet zelf af te melden. Je kunt jouw zorgverzekeraar vragen om het je te laten weten dat ze je afmelden. Je weet dan zeker dat je geen boete aan het CAK moet betalen.

Heb je vragen over de regeling onverzekerden? Of wil je gebruik maken van de Gemeentepolis? Informeer bij jouw gemeenten of lees meer in deze bieb. 

Ook interessant voor jou