Menu

Uitkering voor zelfstandigen, ondernemers en ZZP’ers aanvragen

Zoek je een uitkering voor zelfstandigen, ondernemers en ZZP’ers? Als jouw bedrijf tijdelijk financiële problemen heeft kun je een uitkering aanvragen. Dit is bijstand voor zelfstandigen, op basis van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz).

pexels-anna-shvets-4226215

Let op: vanwege de coronacrisis zijn de voorwaarden voor bijstand voor zelfstandigen, ondernemers en ZZP’ers tijdelijk versoepeld. Je kunt gebruik maken van de TOZO-regeling.

Je kunt de bijstand voor ZZP’ers in een aantal situaties aanvragen:

  • Tijdelijke financiële problemen
  • Net gestart met jouw bedrijf
  • Je wilt stoppen met jouw bedrijf

Let op: je kunt als zelfstandige, ondernemer of ZZP’er geen normale bijstandsuitkering aanvragen. In plaats daarvan kun je misschien gebruik maken van de bijstand voor zelfstandigen.

Aanvragen: hoe werkt dat?

De bijstand voor zelfstandigen en ZZP’ers kun je aanvragen bij jouw gemeente. Die stelt een aantal voorwaarden, waaraan je moet voldoen. Kom je in aanmerking? Dan kun je tijdelijk gebruik maken van een uitkering. Op die manier ontvang je voldoende inkomen om rond te komen. Bijvoorbeeld als je met jouw bedrijf tijdelijk geen omzet maakt.

Wil je bijstand voor ZZP’ers aanvragen? Dat kan op twee verschillende manieren:

  • Voor jezelf
    Werk je als ZZP’er of zelfstandig ondernemer? Als je te weinig geld hebt om van te leven kun je een uitkering op bijstandsniveau aanvragen. Of je de uitkering kunt ontvangen en hoe lang de uitkering duurt hangt af van jouw situatie. De gemeente kijkt goed naar jouw (gezins)situatie en let bijvoorbeeld op het inkomen van je eventuele partner of het vermogen dat je hebt.

    Let op: de meeste gemeenten verstrekken de uitkering als een renteloze lening. Je betaalt geen rente, maar je moet het geld uiteindelijk terugbetalen. In sommige gevallen zet de gemeente de lening om in een gift. Je hoeft het geld dan niet terug te betalen.
  • Voor jouw bedrijf
    Je kunt een lening aanvragen voor bedrijfskapitaal voor jouw bedrijf, om een financieel lastige tijd door te komen. Hoeveel je kunt lenen hangt af van jouw type bedrijf en je (financiële) situatie. De gemeente bepaalt in hoeveel jaar (vaak 10) je de lening terugbetaalt en hoeveel rente je daarover betaalt.

Belangrijke voorwaarden voor zelfstandigen, ondernemers en ZZP’ers

Benieuwd naar de voorwaarden waar je aan moet voldoen als je bijstand voor ZZP’ers of zelfstandigen wilt aanvragen? We zetten ze voor je op een rij:

  • Levensvatbaar bedrijf
    De gemeente beoordeelt of je een levensvatbaar bedrijf hebt. Dat betekent dat je op termijn weer genoeg geld zal verdienen om van te leven. De gemeente beoordeelt dit inclusief de kosten die je moet maken om een eventuele lening terug te betalen.
  • Inkomen onder de bijstandsnorm
    Jouw inkomen moet liggen onder de bijstandsnorm. Of er moet een dreiging zijn dat dit gebeurt.
  • Geen eigen vermogen
    Je hebt geen eigen vermogen. De gemeente rekent jouw bedrijf en een eventuele eigen woning niet mee.
  • Urencriterium
    Je voldoet aan het urencriterium, dus je besteedt 1.225 uur of meer per jaar aan jouw bedrijf.
  • Inschrijving en vergunningen
    Jouw bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en je beschikt over de eventuele vergunningen die je nodig hebt.

Wil je gebruik maken van bijstand voor jouw bedrijf? Je kunt de lening voor bedrijfskapitaal aanvragen als je geen hulp krijgt van een bank of andere geldverstrekkers. Bovendien moet je bedrijf in Nederland staan ingeschreven en is jouw werk gericht op Nederlandse klanten.

Hoe lang duurt het?

Neem contact op met jouw gemeente als je de bijstand voor ZZP’ers, zelfstandigen en andere ondernemers wilt aanvragen. Houd er rekening mee dat de gemeente meer dan 10 weken de tijd kan nemen om jouw aanvraag te beoordelen. De termijn kan een keer verlengd worden, waardoor het langer duurt voordat je hier gebruik van kunt maken.

Meer weten over ondernemen en ZZP’ers of over jouw inkomen en sparen? Lees het in onze Gezondverzekerd Bieb.

 

Ook interessant voor jou