Menu

Zorgverzekering voor minima: heb ik daar recht op?

De zorgverzekering voor minima is goedkoper dan een normale verzekering. Je betaalt een lagere premie, met hulp door de gemeente. We noemen deze zorgverzekering daarom ook wel de Gemeentepolis. Je krijgt korting op een speciale verzekering. De verzekering is uitgebreid met extra vergoedingen, bijvoorbeeld voor een bril, fysiotherapie en medicijnen.

BS&F 15

Wat is een Gemeentepolis?

Een Gemeentepolis is er speciaal voor iedereen met een laag inkomen. De gemeente maakt afspraken met een zorgverzekeraar. Samen stellen ze een speciaal pakket samen. Je betaalt een lagere premie en krijgt een hogere vergoeding.

Deze zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen biedt drie belangrijke voordelen:

  • Lagere premie
    De gemeente betaalt mee aan jouw premie en de verzekeraar biedt vaak ook korting aan. Je betaalt hierdoor een lagere premie.
  • Geen eigen risico
    In veel gemeenten betaal je €0 eigen risico. Zoek jouw gemeente op om het aanbod te bekijken (https://www.gezondverzekerd.nl/).
  • Hogere vergoedingen
    Je krijgt hogere vergoedingen dan met een normale zorgverzekering. Bijvoorbeeld voor een bril, fysiotherapie en medicijnen.

Tip: heb je een chronische ziekte of een beperking? Ook dan heb je recht op de zorgverzekering voor minima.

Extra vergoedingen

Wil je stoppen met roken? Draag je een bril? Moet je weer een keer naar de tandarts? Je krijgt met een zorgverzekering voor minima hogere vergoedingen. Je kunt meer kosten laten vergoeden. Je kunt naar de tandarts, een bril kopen of stoppen met roken zonder dat je het zelf hoeft te betalen.

Jouw gemeente bepaalt welke extra vergoedingen je krijgt. Wij hebben voor je uitgezocht wat jouw gemeente betaalt en welke uitgebreide vergoedingen in het pakket zijn opgenomen. Bekijk het aanbod in jouw gemeente, als je meer wilt weten over de zorgverzekering voor minima.

Heb ik recht op een zorgverzekering voor minima?

Wil je de zorgverzekering voor minima aanvragen? De speciale zorgverzekering is er voor iedereen met een laag inkomen. Maar het verschilt per gemeente wat als laag inkomen wordt gezien. Van sommige gemeenten mag je maximaal 130% van de bijstandsnorm verdienen, van andere gemeenten bijvoorbeeld 120%. Als je wilt weten hoe dit in jouw gemeente is geregeld kun je kijken op www.gezondverzekerd.nl.

Hieronder geven we een rekenvoorbeeld van een gemeente die een inkomensgrens heeft van maximaal 120% van de bijstandsnorm:

De bijstandsnorm in 2020 is €1.052 per maand als je alleenstaand bent. Ben je getrouwd? Dan gaat het voor jullie samen om €1.503 per maand.

120% van de bijstandsnorm in 2020 is €1.262,40 per maand voor alleenstaanden. Verdien je minder dan dit bedrag? Dan mag je de zorgverzekering voor minima aanvragen. Ben je getrouwd? Dan gaat het voor jullie samen om €1.803,60 per maand. Verdienen jullie minder dan dit bedrag? Dan mogen jullie de zorgverzekering voor minima aanvragen.

Tip: krijg je een bijstandsuitkering van de gemeente? De kans is groot dat je recht hebt op de speciale zorgverzekering.

Let op: voor jongeren tot 21 jaar zonder kinderen gelden andere bedragen. Heb je al recht op pensioen? Ook dan gelden er andere bedragen.

Je moet een laag inkomen hebben en mag niet te veel bezittingen hebben. Heb je een eigen huis, een (dure) auto of (veel) spaargeld? Dan mag je vaak niet meedoen aan de zorgverzekering voor minima. Kijk of je in aanmerking komt en vraag de verzekering online aan (https://www.gezondverzekerd.nl/), dan gaan wij er voor je mee aan de slag.

 

Ook interessant voor jou