Menu

Zorgverzekering bij 18 jaar: voor en na

Je moet een basisverzekering voor zorg hebben als je 18 jaar of ouder bent. Je bent vanaf dat moment eigen baas over je geldzaken. Daar hoort dus ook een zorgverzekering bij. Dat betekent dat je premie gaat betalen. Aan de andere kant kun je mogelijk zorgtoeslag aanvragen.

BS&F 81

Premie voor de zorgverzekering

Je moet premie betalen vanaf de 1e van de maand die volgt op de maand waarin je 18 jaar wordt. Word je bijvoorbeeld op 5 april 18 jaar? Dan betaal je premie vanaf 1 mei van dat jaar.

Wanneer moet ik een zorgverzekering aanvragen?

Je hebt na je 18e verjaardag een maand de tijd om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen en af te sluiten. Daarvoor heb je twee mogelijkheden:

 • Je sluit een eigen zorgverzekering af. Je bent dan zelf de verzekeringnemer.
 • Je houdt de huidige zorgverzekering via je ouders. Eén van je ouders blijft de verzekeringnemer.

Zelf je zorgverzekering kiezen: voor- en nadelen

Sluit je zelf een zorgverzekering af? Je kiest je eigen zorgverzekering. Dit kan een andere verzekeraar zijn dan waar je ouders een zorgverzekering hebben. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij:

Voordelen

 • Andere dekking dan je ouders
  Je hebt misschien een andere dekking nodig dan je ouders. De zorgverzekering van je ouders hoeft voor jou niet de beste te zijn. De premie die je moet betalen is dan ook anders.
 • Kortingen voor jongeren
  Sommige verzekeraars bieden kortingen aan voor studenten en andere jongeren. Soms kun je een goedkopere verzekering afsluiten.

Nadelen

 • Zelf vergelijken en afsluiten
  Wil je zelf een zorgverzekering afsluiten? Je moet even de tijd nemen om ze te vergelijken en een verzekering aan te vragen.

Tip: denk na over de basisverzekering en de aanvullende verzekering. De basisverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. De aanvullende verzekering is niet verplicht.

Kan ik dit via mijn ouders regelen?

Je kunt er vanaf je 18e jaar ook voor kiezen om de zorgverzekering van je ouders te blijven gebruiken.

Tip: wél een eigen verzekering, maar je ouders laten betalen? Je kunt er ook voor kiezen om hen een nieuwe verzekering voor je te laten afsluiten. Eén van hen blijft dan verzekeringnemer.

Het grote voordeel van een zorgverzekering via je ouders? Je hoeft er zelf niet naar op zoek. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de verzekering misschien niet precies past bij wat je nodig hebt. Soms betaal je een hogere premie dan nodig.

Krijg ik zorgtoeslag?

Heb je een laag inkomen? Je kunt zorgtoeslag aanvragen. Het is een tegemoetkoming die je krijgt van de overheid. Bereken bij de Belastingdienst of je er recht op hebt.

Let op: heb je een te hoog inkomen of te veel vermogen? Dan heb je geen recht op zorgtoeslag.

Jongerenverzekering: goedkope zorgverzekering vanaf 18 jaar

Bij sommige verzekeraars kun je een jongerenverzekering afsluiten. Het is een zorgverzekering speciaal voor jongeren. Beschikbaar zodra je 18 wordt, bijvoorbeeld tot maximaal 30 jaar.

Jongeren hebben gemiddeld minder zorg nodig. Verzekeraars vragen je een lagere premie, omdat het risico op hoge kosten kleiner is. Sommige verzekeraars stellen speciale pakketten samen, bijvoorbeeld voor de aanvullende verzekering. De dekking past bij de risico’s die je als jongere loopt. Met extra dekking voor bijvoorbeeld de tandarts, contactlenzen en brillen.

Ook interessant voor jou