Menu

Zorgverzekering voor daklozen: wat als je geen vaste woon- of verblijfplaats hebt?

Heb je geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland? Zelfs dan ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Iedereen in Nederland moet een basisverzekering voor zorg afsluiten.

pexels-pixabay-236147

Verplichte acceptatie

Zorgverzekeraars moeten je accepteren voor de basisverzekering. Ook als je geen vaste woon- of verblijfplaats hebt.

Let op: de zorgverzekeraar mag je niet weigeren voor de basisverzekering. Wil je ook een aanvullende verzekering afsluiten? Daarvoor mag de verzekeraar wel voorwaarden stellen.

Bewijs dat je in Nederland woont

Je bent in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De verzekeraar kan je vragen om te bewijzen dat je in Nederland woont. Het is belangrijk dat je laat zien dat je bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Tip: inschrijving in de Basisregistratie Personen regelen? Dat doe je bij de gemeente.

Je kunt op verschillende manieren bewijzen dat je in Nederland bent. Gebruik daarvoor de inschrijving in de Basisregistratie Personen. Of gebruik een van de volgende gegevens:

  • Bewijs van inkomsten, bijvoorbeeld een daklozenuitkering
  • Pinbonnen, als bewijs dat je er woont en regelmatig pint
  • Verklaring van het UWV
  • Een BSN-nummer
  • Een paspoort

Postadres in Nederland

De verzekeraar moet je accepteren als je een van de bovenstaande documenten opstuurt. Daarnaast heb je een postadres nodig. Alleen op die manier kun je reageren op post van de verzekeraar. Let op: een postbusnummer vinden de meeste verzekeraars niet genoeg.

Tip: heb je geen postadres? Je kunt bij de gemeente een briefadres aanvragen. Daarmee kun je een zorgverzekering aanvragen.

Ook interessant voor jou