Menu

Bronheffing wanbetalers: wat is dit?

Krijg je te maken met de bronheffing wanbetalers? Het CAK houdt geld in op jouw salaris of uitkering. Dat geld betaal je op die manier automatisch van jouw inkomen. Het CAK houdt het geld in voor de bestuursrechtelijke premie. Dat is een verhoogde premie, die je betaalt voor jouw zorgverzekering. Je krijgt daarmee te maken als je meer dan 6 maanden je zorgpremie niet betaalt. De zorgverzekeraar meldt je dan aan als wanbetaler bij het CAK.

BS&F 58

Vanaf dat moment betaal je premie aan het CAK, in plaats van aan de zorgverzekeraar. Het gaat om een verhoogde premie, die wordt ingehouden op je salaris, uitkering of pensioen. Dit blijft het CAK doen, totdat je geen betalingsachterstand meer hebt bij de zorgverzekeraar.

Let op: als je te maken hebt met bronheffing heb je alleen nog een basisverzekering, maar geen aanvullende verzekering!

Wat is de bronheffing voor wanbetalers?

Wat is de bronheffing voor wanbetalers? Het is de manier die het CAK gebruikt om de bestuursrechtelijke premie voor de zorgverzekering bij je te innen. De bestuursrechtelijke premie die je moet betalen wordt dan op de bron van je inkomen ingehouden: dit is bronheffing.

Let op: de bronheffing in 2020 bedraagt €141,50 per maand. Dit is de bestuursrechtelijke premie voor mensen die langer dan zes maanden hun premie voor de zorgverzekering niet hebben betaald.

Let op: de betalingsachterstand bij jouw zorgverzekeraar los je niet af met de bronheffing. Je moet hierover zelf afspraken maken met de zorgverzekeraar, zoals het treffen van een betalingsregeling voor je premieschuld.

De bronheffing is een automatische betaling van de bestuursrechtelijke premie. Het CAK controleert wie jouw werkgever is of van welke instantie je een uitkering of pensioen ontvangt. Het CAK stuurt je vervolgens een brief, om aan te geven of het gebruik maakt van bronheffing of een acceptgiro. Kiezen ze voor bronheffing? De bestuursrechtelijke premie wordt dan ingehouden op jouw salaris of uitkering.

Voorbeeld

Ontvang je normaal gesproken €1.200 aan salaris per maand? Het CAK houdt daar de bestuursrechtelijke premie (€141,50 in 2020) op in. Dat betekent dat je nog €1.058,50 aan salaris ontvangt.

Wanneer krijg ik hiermee te maken?

Als je minimaal 6 maanden lang de premie voor jouw basisverzekering niet hebt betaald krijg je te maken met de bestuursrechtelijke premie. In plaats van de premie die je aan de zorgverzekeraar moet betalen ga je een bestuursrechtelijke premie betalen aan het CAK. Dat kan met een bronheffing op je inkomen of met een acceptgiro die je zelf moet betalen. In de beide gevallen betaal je de bestuursrechtelijke premie aan het CAK.

Wat kan ik eraan doen?

Wil je van de bronheffing door het CAK af? Het is belangrijk dat de zorgverzekeraar je afmeldt als wanbetaler. Pas op dat moment betaal je de premie weer aan de zorgverzekeraar. Het CAK kan voor die tijd niet anders dan de bronheffing gebruiken of je een acceptgiro sturen.

In de volgende gevallen hoef je geen bestuursrechtelijke premie meer te betalen en word je afgemeld voor de regeling wanbetaling:

  • Als je een betalingsregeling treft met je zorgverzekeraar voor je openstaande schuld
  • Als je schuldhulpverlener een overeenkomst sluit om een stabilisatieperiode te hebben om je schulden op een rij te zetten en een regeling voor te stellen
  • Als je zorgverzekeraar akkoord gaat met een minnelijke schuldregeling (Msnp) of een wettelijke schuldsanering (Wsnp)
  • Als je de hele schuld aan je zorgverzekeraar aflost

Let op: als je tijdens je betalingsregeling stopt met betalen of als het niet lukt om in je stabilisatieperiode een schuldregeling te treffen? Dan begint de bronheffing weer. Als je afgemeld bent omdat je in de Msnp/Wsnp zit of omdat je de hele schuld hebt afgelost geldt dit niet.

Ga met jouw zorgverzekeraar in gesprek over de betalingsachterstand die je hebt opgelopen. Of zoek hulp bij de gemeente, om jouw schulden onder controle te krijgen. Zorg ervoor dat je samen een oplossing afspreekt waardoor de bronheffing stopt.

Meer weten over de (zorg)verzekering of over jouw uitgaven en schulden? Lees het in onze Gezondverzekerd Bieb.

 

 

Ook interessant voor jou