Menu

Meerkostenregeling bij hoge kosten: hoe werkt dat?

Heb je een chronische ziekte en/of een beperking en maak je daarvoor hoge kosten? Je kunt bij de gemeente een tegemoetkoming aanvragen. Je kunt de meerkostenregeling gebruiken om één keer per jaar of bijvoorbeeld één keer per maand een bijdrage te ontvangen. Of om bepaalde kosten die je moet maken te laten vergoeden. De bijdrage is er speciaal voor iedereen met een chronische ziekte en/of een beperking.

Je vraagt de meerkostenregeling aan bij de gemeente waar je woont. Je moet aan een aantal voorwaarden doen om daar gebruik van te kunnen maken. De gemeente bepaalt of je dit bedrag kunt ontvangen en om hoeveel geld het gaat.

Wat is de meerkostenregeling?

Bij een chronische ziekte en/of beperking maak je meer kosten dan normaal. Voor medicijnen, aanpassingen of andere extra’s die je nodig hebt. Je kunt bij de gemeente de meerkostenregeling aanvragen. Je ontvangt dan bijvoorbeeld €100 per jaar. Je kunt dat bedrag gebruiken om de kosten te betalen die je maakt voor jouw ziekte en/of beperking. In andere gemeenten ontvang je een vergoeding voor de werkelijke kosten die je maakt.

Let op: de gemeente bepaalt of er een meerkostenregeling is en de hoogte van het bedrag. Vraag de regeling aan bij jouw gemeente. De gemeente bepaalt of je hier recht op hebt. En kan je aangeven om welk bedrag per jaar of per maand het gaat.

Benieuwd welke kosten je kunt laten vergoeden door de meerkostenregeling? Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Eigen risico zorgverzekering
    Maak je door je chronische ziekte of beperking kosten voor het verplicht eigen risico van de zorgverzekering? Dit kan vallen onder de meerkostenregeling van je gemeente.
  • Kleding
    Zit je in een rolstoel of heb je een prothese? Je kleding slijt misschien harder dan normaal.
  • Wassen
    Moet je jouw kleding of beddengoed vaker wassen? Je maakt dan meer kosten dan een gezond persoon.
  • Energiekosten
    Verbruik je meer gas en stroom dan een gezond persoon? Je kunt die kosten (laten) vergoeden.
  • Maaltijden
    Kun je zelf geen warme maaltijd koken? Je kunt de meerkostenregeling gebruiken voor maaltijden.

Daarnaast kun je in de meeste gemeenten gebruik maken van een basiscompensatie. Je ontvangt een vast bedrag per maand of per jaar, voor alle meerkosten die je maakt. Soms kun je een bijdrage ontvangen voor het verplicht eigen risico van de zorgverzekering. Je hoeft dat op die manier niet helemaal zelf te betalen.

Hoe werkt het?

Benieuwd hoe het werkt als je gebruik wilt maken van de meerkostenregeling? Je moet bijvoorbeeld een Wmo-maatwerkvoorziening en een aanvullende zorgverzekering hebben.

Tip: voldoe je niet aan de voorwaarden voor de meerkostenregeling in jouw gemeente? Soms kun je gebruik maken van andere regelingen. Je kunt denken aan een collectieve zorgverzekering inclusief een tegemoetkoming in de aanvullende zorgkostenpremie (de Gemeentepolis) of individuele bijzondere bijstand. Jouw gemeente kan je daar meer over vertellen.

Voldoe je aan de voorwaarden en wil je de meerkostenregeling aanvragen? Stuur de gemeente waarin je woont een brief of meld je online aan. De gemeente zal waarschijnlijk een aantal extra vragen stellen. Dat verschilt per gemeente en per persoon. De gemeente beoordeelt ieder jaar opnieuw of je gebruik kunt maken van de meerkostenregeling.

Tip: jouw inkomen of vermogen heeft geen invloed op de meerkostenregeling. Ook bij voldoende inkomen of voldoende vermogen kun je gebruik maken van de regeling.

Voorwaarden: hier moet je aan voldoen

Meer weten over de voorwaarden voor de meerkostenregeling? De regels in jouw gemeente kun je vinden op haar website. Vaak gaat het om voorwaarden als:

  • Wmo-maatwerkvoorziening
    Je hebt een Wmo-maatwerkvoorziening. Je hebt deze voor jouw chronische ziekte en/of beperkingen. Het maakt duidelijk dat je extra (zorg)kosten maakt. Je kunt de meerkostenregeling gebruiken om die kosten (gedeeltelijk) te (laten) vergoeden.
  • Aanvullende zorgverzekering
    Je hebt een aanvullende zorgverzekering, bovenop de basiszorgverzekering.

Voldoe je aan de beide voorwaarden voor de meerkostenregeling? Je hebt dan recht op deelname.

Jouw gemeente controleert regelmatig of je nog voldoet aan de voorwaarden.

Meerkostenregeling: jaarlijkse bijdrage

Gemeenten bepalen zelf hoe ze omgaan met de meerkostenregeling. Sommige gemeenten betalen je één keer per jaar een bedrag uit. Je ontvangt dat aan het begin van het jaar of in de tweede helft van het jaar.

Andere gemeenten betalen je maandelijks een bedrag uit. Soms gaat het om een algemene bijdrage, die je mag gebruiken zoals je zelf wilt. In andere gevallen kun je extra kosten die je maakt laten vergoeden. Bewaar daarvan de bonnetjes of facturen, zodat je kunt laten zien dat je de kosten hebt gemaakt.

Meer weten over de regelingen bij hoge kosten of over jouw uitgaven en schulden? Lees het in onze Gezondverzekerd Bieb.

Ook interessant voor jou