Menu

Kwijtschelding van schulden: hoe werkt dat?

Heb je schulden en lukt het niet meer om die terug te betalen? In sommige situaties kun je vragen om kwijtschelding. De schuldeiser zet een streep door de schuld of door een deel daarvan. Soms is dat de enige manier om er financieel weer bovenop te komen.

Let op: kwijtschelding is een laatste redmiddel. Schulden die je maakt kun je niet zomaar kwijt laten schelden. Iedere euro die je niet terugbetaalt ‘kost’ de schuldeiser geld. Je bent afhankelijk van de manier waarop de schuldeiser met je mee wil denken en wil meewerken.

Wat is kwijtschelding?

Schulden wil je natuurlijk terugbetalen. Inclusief de rente die je daarover moet terugbetalen. Soms groeit de schuld te groot, waardoor je dat niet meer voor elkaar krijgt. Of waardoor je het overzicht verliest. Het is dan belangrijk om een andere oplossing te zoeken.

Wil je gebruik maken van kwijtschelding? Je spreekt met de schuldeiser af dat je de schuld niet zal terugbetalen. Of dat je die maar voor een deel terugbetaalt. Het is een laatste redmiddel in een financiële noodsituatie.

Tip: maak je gebruik van kwijtschelding? Zorg ervoor dat je geen nieuwe schulden zal maken. Vraag hulp bij jouw geldzaken en zoek bijvoorbeeld een SchuldHulpMaatje.

Voorbeeld

Stel je voor, je hebt een schuld van €10.000. Je kunt die niet meer terugbetalen. Je vraagt de schuldeiser om kwijtschelding, zodat je opnieuw kunt beginnen. De schuldeiser gaat akkoord met kwijtschelding van driekwart van de schuld. Jouw schuld bedraagt dan nog €2.500. De andere €7.500 hoef je niet meer terug te betalen.

Hoe reageren schuldeisers?

Vraag je een schuldeiser om kwijtschelding? Het kost de schuldeiser geld, dus die zal daar niet zomaar mee akkoord gaan. Toch kun je in sommige situaties goede afspraken maken.

Een schuldeiser kijkt vooral naar de mogelijkheid om de schuld alsnog terug te laten betalen. Dus is jouw inkomen te laag om het geleende bedrag terug te betalen? Als je per maand te weinig overhoudt om de schuld te betalen is dat voor de schuldeiser een reden om met je mee te kijken. Soms gaat de schuldeiser ermee akkoord om je nog maar een deel van de schuld terug te laten betalen.

Let op: een schuldeiser is niet verplicht om kwijtschelding te accepteren. Soms zullen schuldeisers beslag laten leggen op jouw geld of bezittingen. Probeer samen in gesprek te gaan en te laten zien wat je maximaal kunt terugbetalen.

Hulp bij schulden

Zoek je hulp bij schulden? Meld je aan bij de gemeente of gebruik een SchuldHulpMaatje. Zodat er iemand is die met je mee kan kijken. En je kan helpen om kwijtschelding aan te vragen. Bij de grootste schuldeisers en waar je de schulden al lang hebt lopen. Als het echt niet meer lukt om de bedragen terug te betalen. Om opnieuw te beginnen, met een plan om geen nieuwe schulden meer te maken.

Meer weten over hulp bij schulden of over jouw uitgaven en schulden? Lees het in onze Gezondverzekerd.nl Bieb.

 

Ook interessant voor jou