Menu

Zorgverzekering zonder inkomen of met een laag inkomen: hoe werkt dat?

Heb je een laag inkomen of geen inkomen en moeite om jouw zorgverzekering te betalen? Iedereen in Nederland moet verplicht een basisverzekering voor zorg hebben. En daar de premie voor betalen.

BS&F 083

Zorgverzekering zonder inkomen of bij een laag inkomen: 4 tips

Lukt dat niet of niet goed? We zetten 4 tips voor je op een rij bij een laag of bij geen inkomen:

  • Zorgtoeslag aanvragen
  • Gemeentepolis met lager eigen risico
  • Eigen risico gespreid betalen
  • Zorgkosten aftrekken

1. Zorgtoeslag aanvragen

Heb je een laag inkomen? Je kunt zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

De zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid. Je ontvangt de toeslag als je inkomen niet te hoog is en niet te veel vermogen bezit. De hoogte van de toeslag hangt af van je inkomen en eventueel vermogen.

Let op: je betaalt jouw zorgverzekeraar de volledige premie. Aan de andere kant ontvang je van de Belastingdienst de zorgtoeslag.

2. Gemeentepolis met lager eigen risico

Heb je een inkomen dat lager is dan 130 procent van het wettelijk minimumloon? Je kunt dan vaak gebruik maken van de Gemeentepolis. Het is een speciale zorgverzekering vanuit de gemeente, die je aanvraagt op Gezondverzekerd.nl.

De Gemeentepolis heeft vaak geen eigen risico en een meer uitgebreide dekking. Dat betekent dat je (extra) goed verzekerd bent, terwijl je een gunstige premie betaalt.

3. Eigen risico gespreid betalen

Wil je voorkomen dat het eigen risico in één keer wordt afgeschreven? Je kunt het eigen risico dan gespreid betalen. Veel van de zorgverzekeraars bieden daar mogelijkheden voor.

Soms kun je het eigen risico gespreid betalen over 10 maanden, te beginnen in maart. In andere gevallen kun je een afspraak maken met de zorgverzekeraar. Dat kan zodra je een rekening ontvangt, om te voorkomen dat er in één keer een hoog bedrag wordt afgeschreven.

4. Zorgkosten aftrekken

Betaal je zorgkosten die niet worden vergoed door de zorgverzekering? Sommige zorgkosten zijn aftrekbaar voor de belasting. De Belastingdienst noemt dit ‘aftrek voor specifieke zorgkosten’.

Geef de kosten op tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Dat kan een mooi voordeel opleveren. Soms krijg je zelfs geld terug. Houd er rekening mee dat hier voorwaarden aan verbonden kunnen zijn. Ook als je geen belasting hoeft te betalen omdat je een laag inkomen hebt kun je wel geld terugkrijgen als je specifieke zorgkosten maakt. Doe daarom dan wel aangifte.

Ik heb betalingsproblemen: wat nu?!

Lukt het niet om de premie voor de zorgverzekering te betalen? In een paar stappen kun je de betalingsproblemen aanpakken:

  1. Overzicht
    Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Hoeveel inkomen ontvang je en wat geef je in een maand tijd uit? Zet het op een rij, en probeer te besparen op bijvoorbeeld abonnementen.
  2. Totale achterstand
    Vraag bij je zorgverzekeraar om een overzicht van de totale achterstand. Geef aan dat het je gaat om de zorgpremie, het eigen risico en de eigen bijdragen.
  3. Betalingsregeling
    Probeer een betalingsregeling te treffen. Laat zien wat je inkomsten en uitgaven zijn. Stel voor dat je maandelijks een deel terugbetaalt.
  4. Schuldhulpverlening
    Kom je er met jouw zorgverzekeraar niet uit of is de achterstand te hoog opgelopen? Vraag schuldhulpverlening aan bij de gemeente. 

Ook interessant voor jou