Menu

Zorgverzekering

Zorgverzekering afsluiten? De basisverzekering is verplicht voor iedereen in Nederland. Deze kun je vrijwillig uitbreiden met een aanvullende dekking.

De zorgverzekering dekt de kosten die je maakt als je zorg nodig hebt. Bijvoorbeeld als je naar de huisarts gaat, naar het ziekenhuis moet of naar andere specialisten gaat voor een behandeling.

BS&F 16

Let op: de basisverzekering voor de zorg dekt de meest voorkomende zorgkosten. Je kunt een aanvullende dekking afsluiten voor bijvoorbeeld fysiotherapie, brillen en tandartskosten. Houd er daarnaast rekening mee dat je een eigen risico hebt en soms een eigen bijdrage betaalt. 

Wat is een zorgverzekering?

De zorgverzekering biedt dekking voor de zorgkosten die je maakt. Ga je bijvoorbeeld naar de huisarts? De huisarts stuurt de rekening voor het consult naar jouw zorgverzekeraar. Die betaalt de kosten, zodat jij je daar geen zorgen over hoeft te maken.

Heb je medicijnen nodig, moet je naar het ziekenhuis of heb je andere zorg nodig? Als je daarvoor verzekerd bent zal de verzekeraar (een deel van) de kosten vergoeden. Dat is vooral belangrijk bij hoge zorgkosten, die je zelf niet zomaar had kunnen betalen.

De zorgverzekering is er in twee belangrijke delen:

  • Basisverzekering
    De basisverzekering voor de zorg is verplicht voor iedereen in Nederland. De overheid bepaalt ieder jaar welke zorg onderdeel uitmaakt van de basisdekking. Voor deze zorg moet je je verplicht verzekeren. Houd er rekening mee dat je voor veel van de zorg uit het basispakket een eigen risico betaalt.

  • Aanvullende verzekering
    Verwacht je meer zorgkosten te maken of denk je dat je meer risico loopt? Je kunt een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dat is niet verplicht. Je kunt denken aan een verzekering voor fysiotherapie, brillen, tandartskosten of meer dekking voor zorg in het buitenland.

Zowel voor de basisverzekering als voor de aanvullende verzekering heb je de keuze uit veel verschillende verzekeraars. Je kunt die online met elkaar vergelijken. De zorg in het basispakket is bij iedere verzekeraar gelijk. De verzekeraars bepalen zelf welke zorg ze vergoeden in de aanvullende zorgverzekering.

Let op: zoek je een goedkope zorgverzekering? Let goed op de ziekenhuizen, specialisten en andere zorgverleners waar je terecht kunt. Sommige verzekeringen bieden vrije keuze, anderen een beperkte of zelfs zeer beperkte keuze. Goedkoper is daarom niet altijd beter.

Je hebt voor de basisverzekering de keuze uit 4 soorten verzekeringen:

  • Naturapolis
    Je kunt terecht bij zorgverleners waar jouw verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Je hoeft de kosten niet eerst voor te schieten. Let op: als je naar een zorgverlener gaat waar je verzekeraar geen afspraken mee heeft moet je zelf een deel van de zorgkosten betalen.
  • Restitutiepolis
    Je kunt terecht bij alle zorgverleners. Je schiet de kosten eerst zelf voor, waarna je die terugkrijgt van jouw verzekeraar.
  • Combinatiepolis
    Je kunt terecht bij alle zorgverleners. Als de zorgverlener geen afspraken heeft gemaakt met de zorgverlener schiet je de kosten eerst zelf voor.
  • Budgetpolis
    Je kunt terecht bij zorgverleners waar jouw verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Houd er rekening mee dat je bij een beperkt aantal zorgverleners terecht kunt. Let op: als je naar een zorgverlener gaat waar je verzekeraar geen afspraken mee heeft moet je zelf een (flink) deel van de zorgkosten betalen.

ZZP’ers, minima en anderen met een laag inkomen

Zoek je een speciale zorgverzekering, bijvoorbeeld voor ZZP’ers, minima en anderen met een laag of met geen inkomen? Als ZZP’er kun je gebruik maken van de zorgverzekeringen die er ook voor alle anderen zijn. Je hebt geen speciale verzekering nodig, omdat je de verzekering privé afsluit.

Heb je een laag inkomen of helemaal geen inkomen? Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de Gemeentepolis. Je betaalt dan een gunstige premie voor een goede dekking. Soms zonder eigen risico, zodat je geen onverwacht hoge rekeningen krijgt.

We leggen je daarnaast uit over de zorgverzekering vanaf 18 jaar en over de verzekering voor daklozen. Zodat je voldoet aan de wettelijke verplichting, om in Nederland een basisverzekering voor zorg af te sluiten. Dat is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Ook als je geen vaste woon- of verblijfplaats hebt.

Eigen risico: hoe werkt dat?

Zelfs als je een zorgverzekering hebt moet je sommige kosten zelf betalen. Voor de zorg uit de verplichte basisverzekering geldt een eigen risico. De overheid bepaalt ieder jaar de hoogte van het eigen risico.

Je betaalt het eigen risico zelf, tot een maximumbedrag per jaar. Heb je medicijnen nodig of moet je naar het ziekenhuis? Als je daarvoor de basisverzekering in plaats van een aanvullende verzekering gebruikt betaal je eerst het eigen risico. Pas als je het volledige eigen risico hebt betaald zal de verzekeraar de rest van de kosten vergoeden.

Tip: verwacht je weinig zorg nodig te hebben? Je kunt vrijwillig een hoger eigen risico accepteren. Je betaalt op die manier een lagere premie. Houd er rekening mee dat je het geld voor het hogere eigen risico wel beschikbaar moet hebben.

Tip: kun je het verplichte eigen risico misschien niet (in één keer) betalen? De meeste zorgverzekeraars bieden je de mogelijkheid om dat in termijnen te doen. Bijvoorbeeld in 10 termijnen, vanaf 1 maart.

Let op: het eigen risico is iets anders dan de eigen bijdrage. Soms betaal je een eigen bijdrage, naast de kosten die de verzekeraar vergoedt.

Ook interessant voor jou